صنعت خودرو، اقتصاد آلمان را به مسیر سقوط میراند
صدراعظم آینده آلمان وارث بسیاری از مشکلات بر سر راه صنعت خودروسازی خواهد بود.
صنعت خودرو باعث رشد اقتصاد آلمان بهعنوان قدرت اقتصادی اروپا شد. اکنون، همان بخش در بحران است و کشور را با خود به زیر میکشد.
خودروسازان با یک طوفان کامل روبرو هستند: تغییر وضعیت از موتور احتراقی که قدرت مهندسی آلمانی را به رخ میکشید، به خودروهای الکتریکی کمتر پیچیدهای که آلمان فناوری حیاتی باتری آن را در کنترل خود ندارد. آنها همچنین با کاهش تقاضا برای خودروهای الکتریکی در اروپا، هزینههای انرژی و نیروی کار بالا، سقوط فروش در بازار کلیدی خود در چین و ورود رقبای تهاجمی چینی به این قاره مبارزه میکنند.
یک ضربه سنگینتر میتواند از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در راه باشد؛ فردی که تهدید به اعمال تعرفههایی میکند که سیستم تجارت آزاد را که زیربنای موفقیت اقتصادی صادرات محور آلمان است، خراب خواهد کرد.
مشکلاتی که بخش کلیدی اقتصاد آلمان را آزار میدهد، عامل اصلی برکناری احتمالی صدراعظم اولاف شولتز در انتخابات ۲۳ فوریه است، زیرا رأیدهندگان از دستور کار اقتصادی او ناراضی هستند.
درحالیکه کمتر از یک هفته تا رأیگیری باقیمانده است، رقیب شولتز، ائتلاف محافظهکار فردریش مرز، در نظرسنجیها از ۲۹ درصد حمایت برخوردار است، درحالیکه حزب سوسیالدمکرات شولتز با ۱۶ درصد در رتبه سوم قرار دارد. اما حتی یک پیروزی محافظهکاران نیز بعید به نظر میرسد که راهحلی سریع برای مشکلات صنعت خودروسازی آلمان ارائه کند.
اخراج کارکنان در سراسر بخشهای اقتصادی، رشد کمجان اقتصادی، و این احساس که آلمان دیگر در مسیر شکوفایی نیست، در حال تشدید تیرگی فضا در این کشور است. این به ظهور حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان که اکنون در نظرسنجیها در رتبه دوم قرار دارد کمک کرده است.
اگرچه آلمان وارد سومین سال متوالی رکود خود میشود، مشکلات اقتصادی این کشور را میتوان از سال ۲۰۱۹ ردیابی کرد، زمانی که تلاشهای کربنزدایی بهطورجدی آغاز شد و قدرت صنعتی سنتی آن را تهدید کرد. در همین حال، چین، کشوری که صنعت آلمان زمانی برای سودهای کلان به آن تکیه میکرد، به بزرگترین رقیب آن تبدیلشده است.
غولهای خودروسازی آلمان در چین ثروتمند شدند و دههها پیش زمانی که فروش خودروهای داخلی در حال افزایش بود، وارد بازار شدند. موفقیت آسیایی آنها به حمایت از دستمزدهای بالاتر در داخل کمک کرد. این روند در سال ۲۰۱۸ زمانی که بازار خودروهای جدید چین برای اولین بار از دهه ۱۹۹۰ منقبضشده و ۳ درصد کاهش یافت، معکوس شد و در سال ۲۰۱۹ قبل از اینکه همهگیری باعث توقف بازارهای جهانی شود، ۸ درصد دیگر کاهش یافت.
این روزها، سهم بازار سه خودروساز بزرگ آلمانی در حال کاهش است زیرا رقبای چینی خودروهای برقی ارزانتری را معرفی میکنند که اغلب از فناوری بهتری برخوردار هستند. در سال ۲۰۲۴، فروش BMW در چین ۱۳ درصد، مرسدس بنز ۷ درصد و فولکسواگن که چین را بزرگترین بازار خود میداند ۱۰ درصد کاهش یافت.